Zaufany przez ponad 240.000 osób

Naukowo udowodnione

Rabaty ilościowe do 15%

Twój koszyk

Twój koszyk jest pusty

Sprawdź te kolekcje!

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach po operacji bariatrycznej

Picture of vitamin capsules

Po operacji bariatrycznej potrzebujemy witamin, aby zaspokoić specyficzne potrzeby naszych nowych przewodów pokarmowych. Dlatego zaleca się przyjmowanie witamin specjalnie przeznaczonych dla pacjentów bariatrycznych zamiast witamin dostępnych bez recepty. Czy wiedziałeś, że nie wszystkie witaminy są wchłaniane w ten sam sposób w organizmie? Istnieją dwa rodzaje witamin: rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach. Przyjrzymy się szczególnie witaminom rozpuszczalnym w tłuszczach, dlaczego występują niedobory po operacji bariatrycznej i co można zrobić, aby zapobiec niedoborom.

Czym są witaminy rozpuszczalne w tłuszczach? Gdzie są wchłaniane?

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to witaminy A, D, E i K. Te witaminy są wchłaniane wraz z tłuszczem pokarmowym i są magazynowane w tkankach tłuszczowych organizmu, w przeciwieństwie do witamin rozpuszczalnych w wodzie, które są wchłaniane w wodzie, a ich nadmiar jest wydalany z moczem. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach są wchłaniane w dwunastnicy - pierwszej części jelita cienkiego. Należy zauważyć, że dwunastnica jest również częścią jelita cienkiego, która jest omijana w Roux-en-Y Bypass żołądka (RNYGB) i w Przełączeniu Biliopankreatycznym z Przełączeniem Dwunastniczym (BPD/DS).1 Omówimy to bardziej szczegółowo w następnej sekcji.

Co przyczynia się do złego wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach po operacji?

Istnieje kilka czynników, które wpływają na wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach po wszystkich operacjach bariatrycznych. Pacjenci doświadczają zmniejszonego spożycia pokarmu po operacji, jest mniej soków żołądkowych wspomagających wchłanianie, a tłuszcz pokarmowy często nie jest dobrze tolerowany po operacji.1 Diety pooperacyjne są zazwyczaj wysokobiałkowe, niskocukrowe i niskotłuszczowe (nie mylić z brakiem tłuszczu). Dodatkowo, omijanie dwunastnicy (szczególnie w przypadku RNYGB i BPD/DS) jest prawdopodobnie najważniejszym czynnikiem wpływającym na złe wchłanianie składników odżywczych po operacji bariatrycznej.1 Niska podaż tłuszczu w połączeniu z jego złym wchłanianiem skutkuje również złym wchłanianiem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Które witaminy rozpuszczalne w tłuszczach są najbardziej narażone na niedobory?

Witamina D jest najbardziej narażona na niedobory. Do 90% pacjentów z otyłością wykazuje niedobór witaminy D przed operacją bariatryczną.2 Po operacji bariatrycznej niedobór witaminy D występuje u nawet 100% pacjentów.3 Objawy niedoboru witaminy D obejmują niskie poziomy wapnia we krwi, skurcze mięśni, mrowienie, skurcze i choroby metaboliczne kości.2

Niedobory witaminy A stwierdzono u 14% pacjentów z otyłością przed operacją bariatryczną2 i u nawet 70% pacjentów, którzy przeszli RNYGB lub BPD/DS.3 Objawy niedoboru witaminy A obejmują ślepotę nocną, plamki Bitota, słabe gojenie się ran i utratę smaku. Ciężki niedobór witaminy A może prowadzić do uszkodzenia rogówki, ślepoty i nadmiernie suchej skóry.2

Niedobory witamin E i K są mniej powszechne przed i po operacji bariatrycznej. Tylko 2,2% pacjentów z otyłością wykazuje niedobór witaminy E przed operacją. Obecnie brak danych na temat niedoborów witaminy K przed operacją.2 Po operacji bariatrycznej niedobory witamin E i K są rzadkie.3 Chociaż rzadkie, to jednak się zdarzają. Objawy i symptomy niedoboru witaminy E obejmują hiporefleksję, zaburzenia chodu, uszkodzenia neurologiczne, osłabienie mięśni i anemię hemolityczną. Objawy i symptomy niedoboru witaminy K obejmują krwawienia, siniaki, krwawiące dziąsła, opóźnione krzepnięcie krwi i krwawienia z nosa.2

Co możesz zrobić, aby zapobiec niedoborom witamin rozpuszczalnych w tłuszczach?

1.  Przyjmuj zalecaną ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach po swojej operacji codziennie.

  • Upewnij się, że przestrzegasz Wytycznych ASMBS dotyczących witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, które są opisane poniżej, aby zapobiec niedoborom.3
Operacja Witamina A Witamina D Witamina E Witamina K
Rękawowa resekcja żołądka 5.000-10.000 IU/d 3.000 IU/d* 15 mg/d 90-120 μg/d
RNYGB 5.000-10.000 IU/d 3.000 IU/d* 15 mg/d 90-120 μg/d
BPD/DS 10.000 IU/d 3.000 IU/d* 15 mg/d 300 μg/d

*Dawki dotyczą suplementacyjnej witaminy D3

2.  Szukaj suchych, rozpuszczalnych w wodzie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach w swoim multiwitaminy bariatrycznej, takich jak kapsułki lub tabletki do żucia Celebrate's Bariatric Multivitamin ADEK.

  • Suche, rozpuszczalne w wodzie formy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach w twojej multiwitaminy zwiększą wchłanianie, ponieważ nie muszą być przyjmowane z tłuszczem.

3.  Regularnie sprawdzaj swoje wartości laboratoryjne odżywiania zgodnie z zaleceniami.

  • Wytyczne ASMBS zalecają rutynowe badanie witaminy D dla wszystkich operacji, witaminy A szczególnie dla RNYGB i BPD/DS, oraz witamin E i K dla pacjentów wykazujących objawy.3

4.  Pozostań w kontakcie ze swoim zespołem bariatrycznym.

  • Jak zawsze, rozmawiaj ze swoim zespołem bariatrycznym o suplementacji odżywczej i co jest dla ciebie odpowiednie.

 

Zasoby:

  1. Sawaya, Ronald Andari et al. “Wchłanianie witamin, minerałów i leków po operacji bariatrycznej.Current drug metabolism vol. 13,9 (2012): 1345-55. doi:10.2174/138920012803341339
  2. Parrott, Julie, et al. „American Society for Metabolic and Bariatric Surgery Integrated Health Nutritional Guidelines for the Surgical Weight Loss Patient 2016 Update: Micronutrients.” Surgery for Obesity and Related Diseases, vol. 13, nr 5, maj 2017, ss. 727–741, 10.1016/j.soard.2016.12.018. Dostęp 4 listopada 2019.
  3. Mechanick, Jeffrey I., et al. „Clinical Practice Guidelines for the Perioperative Nutrition, Metabolic, and Nonsurgical Support of Patients Undergoing Bariatric Procedures – 2019 Update: Cosponsored by American Association of Clinical Endocrinologists/American College of Endocrinology, The Obesity Society, American Society for Metabolic and Bariatric Surgery, Obesity Medicine Association, and American Society of Anesthesiologists.” Obesity, vol. 28, nr 4, 23 marca 2020, 10.1002/oby.22719. Dostęp 29 maja 2020.


Poprzedni post
Następny post

Zostaw komentarz

Proszę pamiętać, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem