
Dlaczego wielu pacjentów bariatrycznych musi uważać na niedobór witaminy B12 przed lub po operacji bariatrycznej? Prawdopodobnie już wiesz, że pacjenci bariatryczni potrzebują większych dawek niektórych witamin po operacji. Zmiany w układzie trawiennym po operacji, które ograniczają kalorie, również ograniczają wchłanianie witamin i minerałów. Jakie są te zmiany i jak powszechny jest ten problem? W przypadku witaminy B-12 istnieje kilka czynników, które przyczyniają się do znaczenia jej wystarczającego dostarczania z reżimu witamin pooperacyjnych.
Czym jest witamina B-12 i jej rola
B-12 to rozpuszczalna w wodzie witamina naturalnie występująca w większości produktów zwierzęcych, takich jak mięso, nabiał i jaja. Znajduje się również w wzbogaconych produktach spożywczych, takich jak chleb i płatki zbożowe. B-12 jest niezbędna do tworzenia czerwonych krwinek, zdrowia neurologicznego i syntezy DNA. Niedobór może powodować:
- Anemia megaloblastyczna
- Zmęczenie
- Problemy neurologiczne
- Drętwienie
- Mrowienie rąk i stóp
- Zaburzenia równowagi
- Utrata pamięci
Mimo że większość dorosłych dostarcza sobie wystarczającej ilości B-12 z diety, niedobory B-12 dotykają około 1,5% - 15% ogólnej populacji, szczególnie starszych dorosłych i osób z chorobami przewodu pokarmowego. Wśród osób zagrożonych są ci, którzy przeszli operację bariatryczną z dwóch głównych powodów.1
Wchłanianie witaminy B-12
Po pierwsze, B-12 jest rozkładana przez kwas żołądkowy. Po tym początkowym rozkładzie, czynnik wewnętrzny jest wydzielany do żołądka, aby związać się z B-12 i pomóc jej wchłonąć się później w jelitach. Operacja bariatryczna albo omija (jak w przypadku bypassu żołądkowego Roux-en-Y) albo ogranicza (jak w przypadku rękawowej resekcji żołądka) żołądek, co skutkuje mniejszą ilością kwasu i mniejszym wydzielaniem czynnika wewnętrznego. Zmniejszona ilość kwasu i czynnika wewnętrznego powoduje potrzebę zwiększonego spożycia B-12 z suplementów po operacji.2
Zgodnie z Liz Goldenberg, MPH, RDN, CDN, koordynatorką programu chirurgii przewodu pokarmowego, metabolicznego i bariatrycznego w New York-Presbyterian Hospital, "...ciało ma zdolność do przechowywania witaminy B-12 przez długi czas, być może lata; dlatego status witaminy B-12 bezpośrednio po operacji rękawowej może być normalny."3 Oznacza to, że początkowo dobre wyniki badań laboratoryjnych nie zwalniają cię z obowiązku długoterminowego przyjmowania witamin.
Wskaźniki niedoboru
B-12 jest jednym z najczęstszych niedoborów, których doświadczają pacjenci bariatryczni po operacji.3 2-5 lat po operacji wskaźniki niedoboru wynoszą < 20% dla bypassu żołądkowego Roux-en-Y i 4% - 20% dla pacjentów z rękawową resekcją żołądka.4 ASMBS zaleca 350-1000 mikrogramów (mcg) przyjmowanych doustnie, codziennie, aby utrzymać dobry status B-12.4 Na szczęście wysokiej jakości witaminy bariatryczne ułatwiają zaspokojenie wszystkich potrzeb witaminowych po operacji. Jak w przypadku każdego aspektu zdrowia, kluczowa jest profilaktyka.
Źródła:
- Office of Dietary Supplements - Witamina B-12. (n.d.). Pobrano 31 sierpnia 2020, z https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/
- Seeniann, J., DO, MPH, & Hoegerl, C., DO, MSc. (2009). Niedobory żywieniowe po Bypass żołądka operacji. J Am Osteopath Assoc., 109(11), 601-604.
- Alexander, A. (2019, 28 stycznia). Częste niedobory żywieniowe przed i po operacji bariatrycznej. Pobrano 31 sierpnia 2020, z https://www.healio.com/news/endocrinology/20190128/nutritional-deficiencies-common-before-and-after-bariatric-surgery
- Mechanick, J. I., Apovian, C., Brethauer, S., Garvey, W. T., Joffe, A. M., Kim, J., . . . Still, C. D. (2020). Wytyczne dotyczące praktyki klinicznej w zakresie okołooperacyjnego odżywiania, metabolizmu i wsparcia niechirurgicznego pacjentów poddawanych zabiegom bariatrycznym – Aktualizacja 2019: Współsponsorowane przez American Association of Clinical Endocrinologists/American College of Endocrinology, The Obesity Society, American Society for Metabolic and Bariatric Surgery, Obesity Medicine Association i American Society of Anesthesiologists. Obesity, 28(4). doi:10.1002/oby.22719