Zaufany przez ponad 240.000 osób

Naukowo udowodnione

Rabaty ilościowe do 15%

Twój koszyk

Twój koszyk jest pusty

Sprawdź te kolekcje!

Wszystko o błonniku: Dobre źródła błonnika w diecie wysokobłonnikowej

Picture of foods high in fiber

Ponieważ błonnik odgrywa kluczową rolę w metabolizmie, ważne jest, aby zrozumieć rodzaje błonnika, jego cechy i gdzie można znaleźć dobre źródła błonnika dla diety bogatej w błonnik. Pomaga regulować poziom glukozy we krwi, może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca, wspomaga zarządzanie wagą, może tłumić głód i promuje regularność wypróżnień. Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca codzienne spożycie błonnika w ilości 25-30 gramów dziennie. Wytyczne dietetyczne na lata 2015-2020 zalecają 14 gramów błonnika na każde 1000 spożytych kalorii. Istnieją dwa główne rodzaje błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny.

Rodzaje błonnika

  • Błonnik rozpuszczalny zwiększa obecność wody w jelitach i zamienia się w żel podczas trawienia, spowalniając proces trawienia, obniżając poziom cholesterolu i zwiększając wchłanianie składników odżywczych. Wybierz to źródło błonnika, jeśli doświadczasz luźnych stolców, na przemian biegunki z zaparciami lub niepełne wypróżnienia.
    • Powszechne źródła żywności: otręby owsiane, jęczmień, orzechy, nasiona, fasola, jabłka, pomarańcze, grejpfruty, warzywa.
    • Powszechne suplementy błonnika: Citrucel®, Benefiber®, Fiber Choice® i Metamucil®.
  • Błonnik nierozpuszczalny dodaje objętości stolcom i zwiększa tempo ich formowania. Wybierz to źródło błonnika, jeśli doświadczasz zaparć.
    • Powszechne źródła żywności: otręby pszenne, siemię lniane, warzywa, pełne ziarna, owoce z jadalnymi skórkami.
    • Powszechne suplementy błonnika: Fibercon®

Istnieją cztery cechy błonnika

  • Rozpuszczalność: czy błonnik rozpuści się w wodzie
  • Lepkość: czy błonnik zagęści ciecz, w której jest zmieszany
  • Tworzenie żelu: czy błonnik utrzyma ciecz w kontakcie z płynami
  • Fermentacja: czy błonnik będzie rozkładany przez naturalne bakterie organizmu (mikrobiom) w jelitach

Sposoby zwiększenia ilości błonnika w diecie

  • Włączaj warzywa do posiłków
  • Przekąszaj owoce lub orzechy
  • Wybieraj pełne ziarna zamiast rafinowanych
  • Dodawaj nasiona chia lub lnu do koktajli
  • Wybieraj całe owoce i warzywa zamiast soków owocowych
  • Dodawaj ziarna do sałatek

Produkty bogate w błonnik i ilość błonnika

Żywność Porcja Ilość błonnika
Otręby owsiane, surowe 30 ml 12 g
Otręby pszenne, surowe 30 ml 12 g
Otręby kukurydziane, surowe 30 ml 22 g
Otręby ryżowe, surowe 30 ml   6 g
Płatki Fiber One Bran 1/2 szklanki 14 g
Płatki All-Bran 1/2 szklanki 10 g
Batoniki Fiber One Chewy 1 baton   9 g
Fasola lima, gotowana 1 szklanka 14 g
Bób (fava), gotowany 1 szklanka   9 g
Czarna fasola, gotowana 1 szklanka 15 g
Ciecierzyca, gotowana 1 szklanka 12 g
Soczewica, gotowana 1 szklanka 16 g
Fasola czerwona, gotowana 1 filiżanka 16 g
Fasola biała, gotowana 1 filiżanka 19 g
Fasola biała mała, gotowana 1 filiżanka 19 g
Fasola pinto, gotowana 1 filiżanka 15 g
Maliny, surowe 1 filiżanka   8 g
Jagody, surowe 1 filiżanka   4 g
Truskawki, surowe 1 filiżanka   3 g
Jeżyny, surowe 1 filiżanka   8 g
Amarantus, ziarno 1/4 filiżanki   6 g
Jęczmień, perłowy, gotowany 1 filiżanka   6 g
Popcorn, przygotowany na powietrzu 3 filiżanki   4 g
Owies (tradycyjny), suchy 1/2 filiżanki   4 g
Mąka żytnia, sucha 1/4 filiżanki   7 g
Quinoa, gotowana 1 szklanka   5 g
Dziki ryż, gotowany 1 szklanka   3 g
Mąka pszenna (pełnoziarnista), sucha 1/4 szklanki   4 g
Brązowy ryż, gotowany 1 szklanka   4 g
Bulgur, gotowany 1 szklanka   8 g
Chleb (pełnoziarnisty), krojony 1 kromka   2 g
Spaghetti (pełnoziarniste), gotowane 1 szklanka   6 g
Banan 1 średnia   3 g
Gruszka 1 średnia   6 g
Orange 1 średnia   4 g
Jabłko 1 średnie   4 g
Śliwki suszone 1/2 szklanki   6 g
Rodzynki 60 ml   2 g
Brzoskwinie, suszone 1/4 filiżanki   3 g
Figi, suszone 1/2 filiżanki   8 g
Jarmuż, gotowany 1 filiżanka   3 g
Kalafior, gotowany 1 filiżanka   5 g
Brokuły, gotowane 1 filiżanka   5 g
Brukselka, gotowana 1 filiżanka   6 g
Czerwona kapusta, gotowana 1 filiżanka   4 g
Cukinia, gotowana 1 filiżanka   3 g
Dynia żołędziowa, gotowana 1 filiżanka   9 g
Dynia spaghetti, gotowana 1 filiżanka   2 g
Migdały 30 ml   4 g
Pistacje 30 ml   3 g
Nerkowce 30 ml   1 g
Orzeszki ziemne 30 ml   2 g
Orzechy włoskie 30 ml   2 g
Orzechy brazylijskie 30 ml   2 g
Nasiona słonecznika 1/4 szklanki   3 g
Pestki dyni 1/2 szklanki   3 g
Nasiona sezamu 1/4 szklanki   4 g
Siemię lniane 1/4 szklanki   4 g

 

Źródła:

  • Wytyczne dietetyczne 2015-2020. Health.gov/our-work/food-nutrition/2015-2020-dietary-guidelines/guidelines/appendix-7/
  • NIH U.S. National Library of Medicine.  Medline Plus. Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Medlineplus.gov/ency/article/002136.htm
  • Palmer, Sharon. Lista produktów bogatych w błonnik. Today's Dietitian. Tom 10 Nr 7(28). Lipiec 2008.
Poprzedni post
Następny post

Zostaw komentarz

Proszę pamiętać, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem